Prívalové dažde a povodne opäť vyčíňajú, poisťovne počítajú škody

 

Silné prívalové dažde, krupobitie a rozvodnené vodné toky opäť nepríjemne zasiahli Slovensko, a to hneď v niekoľkých regiónoch naraz. Najväčšie škody hlásia obyvatelia hlavného mesta, kde viacero motoristov „utopilo“ svoje automobily, a škody sú aj na záhradkách a domoch.

Zatopené pivnice, suterény, vozidlá

Poisťovne od štvrtka večera sumarizujú hlásenia o škodách, s ktorými sa na ne obracajú ich klienti. Najviac hlásení je z okresu Bratislava. Klienti najčastejšie hlásia zatopené pivnice a suterény domov, ale zaevidovali sme už aj zaplavené vozidlo.

Poisťovňa z večera na ráno zaregistrovala 25 poistných udalostí spôsobených zrážkami, povodňami a záplavami a štyri škody spôsobené víchricou. Očakávajú, že hlásenia budú ešte pribúdať aj kvôli predpovedi počasia na najbližšie dni.

 

 

Škody je potrebné čo najskôr nahlásiť

Vzhľadom na čoraz častejšie výkyvy počasia a hroziace vysoké škody by už poistenie vlastného majetku malo byť samozrejmosťou.

Škody spôsobené silným dažďom, záplavou a povodňou sú kryté už v základnom balíku poistenia majetku. Vzniknutú škodu v domácnosti či na nehnuteľnosti je potrebné čo najskôr nahlásiť poisťovni, a to online, prostredníctvom webovej stránky alebo telefonicky. Poisťovne tiež odporúčajú škody nafotiť, napríklad aj mobilným telefónom, a fotodokumentáciu priložiť k hláseniu o škode.

Pozor na možné podpoistenie

V tejto súvislosti je veľkým rizikom možné podpoistenie, keď je hodnota nehnuteľnosti oveľa vyššia ako poistná suma. Práve na túto potenciálnu nepríjemnosť priebežne upozorňujú prakticky všetky poisťovne.

Zoberme si ako príklad rodinný dom, ktorý by sa dnes dal postaviť za 100-tisíc eur. Búrka so silným vetrom z neho odniesla časť strechy a spôsobená škoda dosiahla 10-tisíc eur. Dom je však poistený len na 70-tisíc eur, čo bola jeho hodnota pred piatimi rokmi. Poisťovňa tak môže vyplatiť poistné plnenie vo výške len 70 % skutočnej škody, teda odráta z neho 30-percentné podpoistenie.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *